Свято Андрія Первозванного

15.12.2020

Свято Андрія Первозванного в народознавчому календарі – це одне з улюблених зимових свят молоді.


Напередодні свята 11грудня 2020 року у нашій школі вихованці історико- краєзнавчого гуртка “Краєзнавець” (керівник Хомченко А.М.) зібрались у шкільному музеї на традиційні Андріївські вечорниці. Колоритне театралізоване дійство, на якому ожили народні звичаї та обряди захопило учасників самобутністю та оригінальністю.


Окрасою свята став спеціальний обрядовий хліб – символ сонця – з родзинками, горіхами, медом – калита.


З великим задоволенням школярі провели реконструкцію обряду “Кусання калити”. Обрали пана Калитинського, того хто тримав калиту, та пана Коцюбинського, хто їхав верхи на кочерзі, мов на коні, примовляючи:”Їду, їду на коні, в червоному жупані, до вашої хати калиту кусати”. Також Писаря, який “писав” сажею по обличчю того, хто не виконав завдання. Всі хлопці спробували відкусити від калити хоч шматочок, але нікому це так і не вдалося.


Нелегким видалося змагання у народній грі “Танці на рогачах”. Щоб станцювати на навхрест складених символах жару – рогачі та кочерзі- варто бути дуже вправним, уважним та добре підготованим.


Жарти, танці, пісні, веселі ворожіння “про дівочу долю” справили незабутнє враження на учасників Андріївських вечорниць. А завершилось дійство щедрим пригощанням з варениками та медовою калитою.



Поділитися: