День української хустки

08.12.2021

День української хустки відзначають за народним календарем у День Катерини. А це – одне з головних жіночих свят, оскільки ця свята вважається заступницею жіночої долі.

У музеї нашого закладу керівник гуртка “Краєзнавець” Хомченко А.М. та лідери учнівського самоврядування школи Чернишевич О., Рибалко О., Нагула Н., Дідківська В., Гришечкіна Т., Івачевська Ю. організували майстерклас для школярок з метою

збереження українських традицій учнівською молоддю.

Народознавчий захід називався: “Хустка – наш родинний оберіг”. Учасниці прикрасили себе родинними автентичними аксесуарами, які демонструють багатовікову красу української жінки, дізналися про способи, якими зв’язували хустки, ознайомилися із роллю хустки в житті українського жіноцтва.

З давніх-давен хустка для українців була символом жіночності, вірності й кохання, а також оберегом. Вона передавалася в родині від покоління до покоління. Дівчата та жінки носили її протягом усього року. При цьому хустина була обов’язковим головним убором заміжньої жінки.

Також хустка була маркером соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Водночас хустина свідчила й про рівень достатку родини, адже заможні жінки носили хустки із дорогих тканин, бідні – із дешевших.

Хустину використовували й у різних обрядах, зокрема весільних. Найпопулярніший – покриття голови нареченої хусткою. Це символізувало вихід із дівоцтва та початок заміжнього життя. Ця традиція збереглася в Україні й донині.

Ми бережемо свої народні традиції, які є символом національної гордості.

Українська хустка – це завжди модно і красиво!



Поділитися: