Андріївські вечорниці

14.12.2021

За доброю шкільною традицією напередодні Дня Андрія 10 грудня 2021 року у шкільному музеї відбулися Андріївські вечорниці. Інсценізацію народознавчого свята здійснили вихованці гуртка “Краєзнавець” під керівництвом Хомченко А.М.

Це дійство завжди сповнене веселощами, жартами, іграми, ворожіннями, називали раніше святом Калити. Калита, за народними віруваннями, символізувала сонце, яке відроджується після холоду і пітьми. Гуртківці дізналися, що свято має самобутній український характер, з елементами вірувань з язичницьких часів.

Молодь збиралась на Андріївські вечорниці у старшої незаміжньої жінки. Хлопці дотримувались традиції бешкетування. Парубки у ніч на Андрія мають виключне право робити капості. Кому ворота дротом закрутять, чи знімуть ворота, чи обмалюють. А дівчата, звичайно ж, ворожили, мріючи дізнатись, що їх чекає в майбутньому. Коли всі збирались разом, після ворожіння, розпочинали забаву з калитою.

Калиту пекли дівчата в переддень Андрія, місили по черзі, починаючи від найстаршої до наймолодшої. Випікали її досить твердою, щоб важко було кусати. Прикрашали маком та горіхами, які символізували добробут, та щедро змащували медом, який символізував сонце. Потім підвішували калиту на червоній стрічці (червоному жіночому паску) посеред хати, або на кочерзі.

Гуртківці із захопленням провели обряд кусання калити. Калиту тримав “пан Калитинський”- Сьомушкін А., писар – Король О.

Хлопці, верхи на рогачі, підходили кусати калиту, і кожен з них називався “паном Коцюбинським”. “Пан Калитинський” запрошував “пана Коцюбинського” вкусити калиту. Завдання “пана Калитинського” – розсмішити “пана Коцюбинського”, бо тоді важко кусати калити. Якщо не засміється кусаючий, все одно “пан Калитинський” смикає калиту так, щоб не можна було її вкусити. Смішили хлопців і дівчата.Тих, хто скуштував калиту, величали Андріями, на голову їм дівчата одягали вінки з барвінку, прикрашені колосками жита, пшениці, пучечками калини. Потім калиту знімали й ділили між учасниками вечорниць.

Вечорниці продовжилися майстер – класом народного танцю. Свято викликало у дітей позитивні емоції, радість та інтерес до пізнання народних звичаїв. Традиції Андріївських вечорниць захоплюють сучасну молодь, яка з пошаною їх відроджує.


Підготувала Педагог-організатор


Алла ХОМЧЕНКО



Поділитися: