76-і роковини пам’яті і примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні…

13.05.2021

Ми відчуваємо почуття радості, гордості за наш народ та гіркий сум, водночас за героїзм, силу духу, важку працю й вічну скорботу за мільйонами нерозквітлих життів, нездійсненних мрій.


Ми свято шануємо подвиг українського народу і передаємо нашу пам’ять про ту страшну війну дітям. З метою патріотичного виховання підростаючого покоління, формування шанобливого ставлення до історичної пам’яті народу у Забірській загальноосвітній школі I-III ступенів було проведено цикл екскурсій для учнів 1-4, 7 класів «Пам’ять жива» 6 та 7 травня 2021 року біля Братської могили, над якою на віки застиг у граніті боєць. Саме тут педагог-організатор Хомченко А.М. розповідала дітям про грізні воєнні роки, як добровольцями на фронт у перші дні війни пішли 132 забірці, а не повернулося – 85. Діти дізналися, як довелося жити нашим односельцям в окупованому нацистами Забір’ї в період 1941-1943 років, про активістів партизанського руху Гижка П.І., Торліна М.І., Орищенко П.П., їхню підпільну діяльність та героїчну загибель від рук нацистів. Про юнаків та дівчат, вивезених примусово в Німеччину на важку роботу.


Особливо дітей вразила розповідь про долі тих, хто обороняв село від ворога у липні 1941 року, хто визволяв місцевих жителів від запланованого ворогом спалення 6 листопада 1943 року, про тих, чиї імена навічно викарбувані на меморіальній плиті, про загиблих смертю хоробрих у боях за Забір’я лейтенанта Харлампієва Г.Б. та гвардії лейтенанта Гончаренка Ю.І., на честь яких названо вулиці нашого села.


8 травня школярі 9-11 класів взяли участь у громадському заході на честь Дня пам’яті і примирення, Дня перемоги. Учні 9 класу під керівництвом Хомченко А.М. презентували поетичний нарис «Ніхто не забутий!».


Вдячні нащадки поклали квіти на Братську могилу і низько схилили голови перед світлою пам’яттю загиблих.


Історія кожного, хто виніс на собі страшне тавро війни, – це історія мужності й самопосвяти в ім’я спільної перемоги над агресором.


Ми мусимо знати і не забувати ціну війни і перемоги.


Тільки той, хто пам’ятає минуле, вартий майбутнього. Підготувала: Алла Хомченко




Поділитися: